Tuesday, February 24, 2009

Wasabi...


Wasabi (Japanese: わさび,ワサビ , 山葵 (originally written 和佐比); Wasabia japonica , Cochlearia wasabi, or Eutrema japonica) is a member of the Brassicaceae family, which includes cabbages, horseradish and mustard. Known as "Japanese horseradish", its root is used as a spice and has an extremely strong flavour. Its hotness is more akin to that of a hot mustard than the capsaicin in a chili pepper, producing vapors that irritate the nasal passages more than the tongue. The plant grows naturally along stream beds in mountain river valleys in Japan. There are also other species used, such as W. koreana, and W. tetsuigi. The two main cultivars in the marketplace are W. japonica cv. 'Daruma' and cv. 'Mazuma', but there are many others.

Minggu lepas makan makan di Shushi King sempena kedatangan sepupuku yang ingin terbang ke menara gading nun jauh ke INDIA. Dinner kali ini disertai bersama kebar dan ajis yang menemani kami masa survey laptop untuk bakal doktor. Punya la banyak kedai kami survey sehingga la doktor pun dah tak tau nak pilih mana satu. Cadangan kami suruh si doktor beli je kat India sebab setau kami India ni advance dalam IT. Tapi ditolak mentah mentah kerana tak tau cakap India katanya. hahaha

Selepas survey laptop ternampak plak Shushi King. Oleh kerana agak lama rasanya dah tak makan shushi ajis mencadangkan agar kami makan dinner kat situ je. Aku pun layankan aje sebab menarik jugak makan shushi ni, hehehehe. Lagi pun ini merupakan pelaburan untuk bakal doktor memberikan kami buku cuti sakit yang telah siap ditandatangani selepas dia grad nanti.

Acara makan malam tuh di menarikkan lagi dengan acara makan wasabi dengan banyaknya. Tak sangka plak aku setong wasabi tu hampir di abiskan oleh ajis yang kelihatan memakan wasabi seperti sambal tempoyak. Daripada wasabi di campurkan dengan kicap sehinggalah wasabi dicalit terus seperti makan peanut butter dari botolnya. Kemuncak acara pula mencabar semua orang untuk memakan sushi yang disaluti dengan daun wasabi dan juga direndam dalam wasabi yang telah bercampur dengan kicap.

Kesimpulan yang dapat dibuat daripada acara terakhir ialah semakin banyak anda memakan wasabi semakin hilanglah rasa pelik daripada memakan wasabi itu. Rasa macam makan pasir akhirnya.

1 comment:

Sahaini said...

Gilalah makan wasabi. Aku makan wasabi yang terpalit dengan pulut jepun tu, macam meronta-ronta rongga hidung aku.

wahahaha.